
Exercicis publicitat
A) El llenguatge de la publicitat
1.- Definició de publicitat.
​
La publicitat és un conjunt d'estratègies orientades a donar a conèixer productes i serveis a la societat otorgant-los certa reputació per tal de generar interès al client.
2.- Tipus de publicitat (referencial, emocional i simbòlica).
​
Publicitat referencial: explica les característiques principals del producte. Com és, com actua, per a què serveix, etc. Busca oferir arguments objectius, raonats i comprovables.
​
Publicitat emocional: fa referència als sentiments, a la relació amb els altres, etc. Busquen convèncer al comprador amb arguments emocionals.
​
Publicitat simbòlica: Busca aplicar a la marca un significat concret que la faci representativa dels desitjos dels públic.
3.- Diferències entre publicitat i propaganda.
​
La publicitat té fins comercials, busca promoure productes i serveis amb l'objectiu d'atraure clients a adquirir-los.
Per a fer-ho possible, utilitza diferents mètodes i canals. En general, intenta crear anuncis cridaners per impactar a el públic, i utilitza els mitjans de comunicació, tant digitals com tradicionals, entre altres estratègies de promoció.
La propaganda, en canvi, no té fins comercials. El seu missatge busca promoure, fonamentalment, campanyes de tall ideològic, polític, doctrinari, religiós, educatiu, de conscienciació, etc., que generin un impacte en el públic i modifiquin la seva conducta o opinió en relació amb un tema concret. La seva finalitat real és atreure seguidors per a una causa, doctrina, creença o opinió. Les propagandes poden tractar, per exemple, sobre educació sexual, ambiental, poden ser de conscienciació contra el consum de drogues, alcohol o tabac; poden parlar sobre el tema de la discriminació racial, ètnica o sexual; o també ser campanyes de tipus polític, etc.
4.- Funcionament de la publicitat (Fòrmula AIDA: Atenció/Interès/Desig/Acció).
El mètode AIDA és una fòrmula que s’utilitza al món del marketing.Descriu les fases que segueix un client en el procés de decisió de la compra. AIDA està format pels termes Atenció. Interès, Desig i Acció. Per a que es produeixi la venda d’un producte sempre s’ha de guiar el client per aquestes 4 etapes seqüencials i imprescindibles.
​
Atenció -> El primer objectiu és captar l’atenció del client, que es fixi en el nostre producte.
​
Interès -> Aconseguir l’interès del client. Que senti motivació per comprar el producte. Es pot aconseguir amb promocions, ventatges respecte la competència…
​
Desig -> Consisteix en fer que el comprador senti desig i necessitat de comprar el producte. El client coneix els beneficis del producte.
​
Acció -> El client està convençut, és el moment d’aconseguir la venta.
5.- Parts d’un anunci gràfic (Headline/Bodycopy/Visual/Payoff)
​
Headline (el titular) -> Text col·locat en una part ben visible de l'anunci (part superior o central). El seu objectiu és captar l'atenció del consumidor al mateix temps que identifica el producte.
​
Bodycopy -> Mitjançant llenguatge escrit s'explica i es desenvolupa el que expressa el titular. Les característiques del producte o servei, les utilitats, etc.
​
Visual -> Una imatge estàtica que intenta captar l'atenció i mostrar el producte. Com es veurà en l'apartat de la retòrica de la imatge, la imatge mostra la idea central de la campanya publicitària.
​
Payoff -> L'eslògan, un lema memorable i enganxós que defineixi el producte o servei en poques paraules. La seva funció és la de comunicar la personalitat, l'estil i els valors de la marca. Sovint ajuden a que la marca sigui recordada.
6.- Els contravalors de la publicitat (Elitisme/Egocentrisme/Permissivitat/Consumisme/
Consumisme desmesurat.
La publicitat busca transmetre uns valors positius per tal que el client senti interès i vulgui comprar el producte. Però moltes vegades, darrere d'aquests valors es fomenten contravalors com el sexisme, l'elitisme, el consumisme desmesurat, etc. Vivim en una societat dominada per la publicitat, és necessari que ens mantinguem crítics i sapiguem localitzar els contravalors d'una marca.
B) Preguntes sobre publicitat
​
- La publicitat és realment creativa?
Sí, cal tenir molt clares les sensacions i els valors que es volen transmetre i saber com convertir aquestes idees en publicitat que capti l'atenció del públic. Has de ser capaç de crear una història i una emoció, i a partir d'aquí, cerar un desig i una necessitat en el possible consumidor.
​
- És el mateix fer un espot que una campanya de conscienciació?
No. Un spot ha de fer que vulguis comprar un producte o un servei. Una campanya de conscienciació ha de dirigir el teu punt de vista cap a on sigui necessari. No t'està venent un producte sinó una opinió, una manera de pensar, etc.
- Com s'ho feien per què productes nocius semblessin bons?
Posant l'atenció en un altre aspecte que no sigui el caràcter nociu del producte.
​
- La publicitat emocional menteix quan ens ven un món ideal?
Sí. Mostra el que l'espectador vol veure per captar el seu interès. Però un producte no farà que la teva vida sigui ideal.
- Ens pots dir un exemple de com la publicitat crea problemes que no tenim?
La publicitat ajuda a crear complexes i inseguretats com el pèl corporal, les "imperfeccions, un cos gras, etc. Fomenten estereotips i se n'aprofiten per vendre productes. A més, crea necessitats que no tenim, fent-nos creure que si no tenim un producte no podrem ser feliços.
​
- Què és el departament de comptes?
És l'equip d'una agència de publicitat que s'encarrega de la relació amb els clients.
​
- Què heu estudiat per treballar en un agència?
Dins una agència es poden necessitar diferents perfils professionals: publicitat, comunicació corporativa, disseny gràfic màrqueting.
​
- Com és el rodatge d'un espot?
Primer cal pensar la idea principal segons el producte, el que es vol transmetre... Després després es crea l'storyline que defineix l'anunci en poques paraules, a continuació el guió tècnic que es on es recull la informació necessària per gravar (tipus de plans, llums, durada de cada pla, etc) i l'storyboard que il·lustra cada pla recollit al guió tècnic. Un cop s'han dut a terme aquests passos es grava l'spot.
​
- Com s'aconsegueix que un anunci sigui viral?
Per una banda, cal que l'anunci contingui algun element característic i identificable (un eslògan, música, una idea original, etc) per altra banda, caldrà col·locar-lo a les xarxes socials buscant la complicitat de persones que tinguin molts seguidors.
​
- Com es posa el preu d'un producte?
El cost de la seva producció + el cost de la seva distribució + la publicitat i comunicació del producte + el benefici que en vulgui obtenir el productor .
​
- Com escolliu en quins mitjans sortiran els anuncis?
Cal determinar quin és el públic al que ens dirigim i saber quins són els mitjans on es troba aquest públic.
​
- Com és que hi ha anuncis que no s'entenen?
Si no els entens el més probable és que no estiguin dirigits per a tu. Els anuncis no estan fets per entendre sinó per encendre el desig de comprar el producte o servei.
​
- Qui controla que els anuncis compleixin la normativa?
Hi ha una llei que controla la publicitat i estableix el que és legal o no en l'àmbit de la publicitat (la llei General de Publicitat d'àmbit estatal).
​
- Quina diferència hi ha entre publicitat i propaganda?
L'objectiu de la publicitat és vendre un producte o un servei. L'objectiu de la propaganda és difondre una idea.
​
- Han evolucionat molt els missatges publicitaris?
Sí. Els coneixement en l'àmbit de la psicologia, les neurociències, etc, probablement s'han incorporat al món de la publicitat.
​
- Com és que m'agraden els anuncis de cotxes si encara no tinc 18 anys?
Perquè els anuncis de cotxes no t'estan venent el cotxe sinó un estil de via, una experiència per la qual et pots sentir atret encara que siguis menor.
​
- Com afecta la publicitat en un informatiu?
Teòricament no hauria d'influir però la pressió que fa un gran anunciant en un mitja de comunicació pot fer que sigui més difícil que l'informatiu doni una notícia negativa que afecti a l'anunciant.
​