top of page

Còmic
Què és el còmic? Quan va néixer?
Un còmic és un recurs per explicar històries, accions, crítiques, etc, a través d'una successió de vinyetes que contenen il·lustracions i text alhora. Aquest estil de narració es distingeix ràpidament per les seves vinyetes que es poden presentar de maneres infinites. La vinyeta típica és quadrada i delimitada per un marc negre però de vegades, per expressar emocions, punts de vista o per emfatitzar en alguna cosa en concret, apareixen amb formes diferents, sense marc, torçades... Les bafarades també són un tret distintiu del còmic i, tot i que no se n'utilitzen a cada vinyeta, és la manera més comuna de mostrar el que està dient un personatge.
L'origen del còmic es remunta al 1895, quan al diari "New York Journal" hi apareix una vinyeta amb el personatge The Yellow Kid. Aquesta vinyeta posteriorment va convertir-se en una tira on els textos van integrar-se com a rètols, com a inscripcions a les parets i al vestit del nen i, finalment, el seu autor Richard Felton va introduir-hi les primeres bafarades.
The Yellow Kid va convertir-se per tant, en el primer còmic segons les bases establertes que permeten identificar el còmic tal com el coneixem avui en dia. Aquesta tira de Richard Felton complia els 3 requisits:
1. L'ús d'una successió d'imatges consecutives per formar un relat.
2. La permanència d'almenys un personatge al llarg d'una sèrie.
3. La integració del text dins la imatge.
Les vinyetes
La vinyeta és la unitat més petita de narració que té el còmic. Consisteix en un dibuix que representa una escena, una acció, etc. Tot i que les vinyetes més corrents solen ser petites i en forma rectangular, n'hi ha de molts més tipus en què pot canviar tant el seu tamany (n'hi ha que ocupen tota una pàgina), les vores (poden ser rectes, ondulades, punxegudes, sense vores...), la forma (s'utilitza per expressar sensacions).
El muntatge
El muntatge fa referència a la manera en què estan distribuïdes les vinyetes en una pàgina. S'organitzen d'una manera o una altra per transmetre sensacions diferents i emfatitzar unes vinyetes o unes altres. A més, sovint l'autor/a del còmic crea una manera pròpia de disposar les vinyetes tot creant un estil únic i reconeixible (sobreposant-les, etc). La composició visual de les vinyetes és molt important perquè és el que marcarà els canvis temporals, d'espai o de visió i permetran que s'entengui la narració.
Enquadraments i perspectives
Al món del còmic hi sol haver molta riquesa d'enquadraments i perspectives ja que són l'eina clau per a transmetre al lector les sensacions dels personatges com ara: por, tensió, vergonya, alegria... Tots dos factors permeten amagar-nos algunes informacions i revelar-les quan sigui necessari: el lloc on succeeix l'acció, si apareixen altres personatges, possibles objectes, etc.
bottom of page